Stofzuiger

5 dingen om niet op te zuigen

Nauwelijks een huishouden zonder stofzuiger. 60% van de Duitsers geeft er de voorkeur aan boven de dweil, stoffer en vod. Helaas zijn het juist de meest populaire toepassingen die de stofzuiger het snelst naar het gevaarlijk afval sturen. Hoewel er wel stofzuigers zijn die deze dingen aankunnen, kijk in onze beste stofzuiger 5top voor de juiste modellen.

Spinnen

Het land vreest bijna niets meer. Volgens Statista geven Duitsers de voorkeur aan grote hoogten, tandartsbezoek, slangen, haaien, muizen en ratten. Geen wonder dus dat mensen dankbaar naar de stofzuiger grijpen om spinnen van het plafond of de bank te zuigen. Wij raden het echter af. Hoewel veel exemplaren de zuigkracht tot 140 km/u niet overleven, kunnen grotere exemplaren overleven, zij het ernstig gewond. Bij de volgende gelegenheid zal de zuignap de slang weer verlaten – misschien gewoon in een andere kamer.

Pot- en tuinaarde

Verpotten, een kapotte bloempot – het opvegen van de vochtige of kruimelige potgrond levert alleen maar problemen op. Hoe praktisch en compleet zuigt de stofzuiger de vochtige grond op. Het scenario laat de stofzuiger in de toekomst echter in de hoek staan: “Muggenlarven of sommige vliegen kunnen met de grond in de stofzuiger komen”. Door de onderdruk in de zak wordt het broed grondig rondgewerveld en kan het zich ongehinderd vermenigvuldigen. Als de stofzuiger van kamer naar kamer wordt gesleept, verspreidt het ongedierte zich snel door het hele huis.

Water

Na het douchen het water opzuigen – klaar! De stofzuigerexpert raadt dit ook af. Omdat de vloeistof in de slang bezinkt en daar als gecondenseerd vocht lang blijft. Stof en vuil blijven de volgende keer dat u stofzuigt aan de slang plakken. De zuigkracht neemt af en kan leiden tot verdere schade aan het apparaat. “Vloeistoffen horen niet in de speen”.

As

Na het barbecuefeest komt het schoonmaken en stofzuigen van de stinkende asbakken. Of het nu gaat om barbecue-as of een asbak, ook hier waarschuwt de stofzuigerexpert: “Er kunnen nog restvonken in de as zitten”. Zelfs de kleinste sintels kunnen door zuigen en de daaruit voortvloeiende turbulentie een smeulend vuur in de stofzuiger veroorzaken. Een simpele beschadiging van de stofzuigerzak is voldoende om gevolgschade te veroorzaken.

Gebroken glas

Het is al erg genoeg als er iets breekt, maar nog erger is het vinden en opvegen van de kleine stukjes transparant glas die bijna niet te zien zijn met het blote oog. Ook hier lijkt het gebruik van een stofzuiger ideaal. Dit kan echter leiden tot de gevreesde schade aan de stofzak. Niet alleen kunnen de scherven de stofzuigertechnologie beschadigen, maar gaten in de zak zorgen ervoor dat vreemde voorwerpen en vuil zich in de stofzuiger kunnen verspreiden. Hierdoor raken de lagers beschadigd en kan de motor doorbranden.

Spaarlampen zijn nog gevaarlijker. Als deze breken, komt er schadelijk kwik vrij en dit mag zeker niet in huis en appartement rondzwerven.