Houten horloge dames

Hoe oud is het armbandhorloge?

Als eerbetoon aan het eerste polshorloge dat in 1810 voor de koningin van Napels werd gemaakt, brengt Breguet het opnieuw op de markt. Dit dameshorloge heeft een klassieke kast met een modern profiel. De modellen in de collectie van Reine de Naples worden gekenmerkt door savoir-faire, elegantie en kostbare materialen. Ze danken hun esthetiek aan een reeks buitengewone uurwerken, kostbare materialen en juwelen.

1810 – Het eerste polshorloge

“Paradoxaal genoeg werd een van Breguets meest briljante en zeker meest praktische uitvindingen – het polshorloge – volledig genegeerd door zijn tijdgenoten. Documenten uit deze periode bewijzen echter zonder enige twijfel dat Breguet in opdracht van de koningin van Napels op 8 juni 1810 het eerste bekende polshorloge, de Breguet Clock No. 2639, ontworpen. Met vierendertig klokken en zakhorloges die tussen 1808 en 1814 bij Breguet werden gekocht, heeft de verfijnde en zeer mooie koningin van Napels een ereplaats op de lijst van zijn beste klanten.

“Laten we naar Parijs gaan, naar de Place Vendôme, waar de Breguet-archieven worden bewaard. Het orderboek van die tijd registreert alle speciale bestellingen van klanten die het horloge dat ze zochten niet tussen de aangeboden modellen konden vinden. Dit fascinerende document staat vol met de meest uiteenlopende complicaties en wensen die Abraham-Louis Breguet graag uitvoerde voor zijn klanten, waaronder ook invloedrijke persoonlijkheden.

Op pagina 29 lezen we dat op 8 juni 1810 de koningin van Napels twee ongebruikelijke horloges bestelde: een koetshorloge voor de som van 100 Louis “naast een horloge met een zich herhalend uurwerk op de armband, dat we schatten op 5000 frank Deze verbazingwekkende commissie wordt genoteerd in het fabricageregister, dat een gedetailleerde beschrijving van elk horloge en een gedetailleerd overzicht van elke fabricagefase bevat. Zelfs als bepaalde informatie – zoals de maat, het exacte wijzerplaatontwerp, de vorm van de armband, de bijlagen en de sluiting – ontbreekt, geven de beschrijvingen uit de archieven een goed beeld van het horloge en laten ze ons sprakeloos achter bij de hoge normen van zo’n kunstwerk. Gezien wat we weten over het horloge, groeten we Abraham-Louis Breguet. Gebaseerd op de wensen van de koningin van Napels op 8 juni 1810 ontwierp hij ’s werelds eerste polshorloge. Hij ontwierp het in een tot nu toe onbekende vorm van onvergelijkbare verfijning – een buitengewoon plat, ovaal horloge met een herhalend mechanisme en complicaties, op een armband gemaakt van haar en gouddraad.”

“Helaas zijn er geen tekeningen in de archieven die de buitenkant van het horloge laten zien. Gelukkig wordt het horloge later nog een keer genoemd, in een reparatiemap uit 1849 voor Breguet-horloges, de toenmalige after-sales service.

Er staat dat gravin Rasponi, “inwoner van rue d’Anjou 63, Parijs”, op 8 maart 1849 horlogenummer 2639 had gegeven voor reparatie. De gravin was niemand minder dan Louise Murat, geboren in 1805, het vierde en laatste kind van Joachim en Caroline Murat, die in 1825 met graaf Giulio Rasponi was getrouwd.”

In 1855 werd de klok weer binnengebracht voor reparatie – daarna ging er geen spoor meer van verloren. Vandaag is de klok van de koningin van Napels verdwenen. Geen enkele openbare of particuliere collectie is op de hoogte van hun verblijfplaats. Bestaat ze nog? Zal ze op een dag weer verschijnen?

De meest moderne soorten?

Modern is daarentegen een nieuwe houten horloge, Helemaal van hout gemaakt, uniek, en geheel conform de moderne tijd, duurzaam.