Hout goed schuren: stap voor stap

Het schuren gebeurt in vier tot vijf stappen van grof naar fijn of heel fijn. Het is belangrijk dat u altijd het gehele houten paneel gelijkmatig schuurt en puntschuren voorkomt zodat er geen oneffenheden ontstaan. Onregelmatigheden zijn vooral merkbaar na behandeling met bijvoorbeeld glazuren. Als het hout dat je hebt gekocht al erg glad is, kun je beginnen met korrel 180. Voordat we beginnen, nog twee tips: Wees bijzonder voorzichtig bij het schuren van gefineerd hout.

Het fineer is vaak erg dun en het risico bestaat dat er gaten in het fineer worden geschuurd waardoor de drager zichtbaar wordt. Zorg er ook voor dat je niet te veel druk uitoefent op de randen van het hout, zodat je de randen niet per ongeluk beschadigt tijdens het schuren.

Zo gaat u te werk bij het schuren van hout om uw werkstuk voor te behandelen:

  1. Bereid de werkruimte voor Zorg dat er voldoende ruimte is om het hout van alle kanten gemakkelijk te kunnen bereiken. Gebruik bij voorkeur een werkbank of houten schragen om het werkstuk op te bergen. Houten blokken zijn goedkoop en kunnen worden opgeborgen om ruimte te besparen. Als je geen houten blokken of een werkbank hebt, kun je ook een keukentafel gebruiken om het materiaal op te bergen.
  2. Bevestiging van het hout Het hout wordt met schroefklemmen aan een tafel, werkbank of houten schragen bevestigd, zodat het tijdens de bewerking niet kan wegglijden. Omdat schroefklemmen veel druk uitoefenen op het materiaal, is het belangrijk om een ​​blok hout of dik karton tussen het hout en de klem te klemmen. Zo voorkom je de vorming van drukpunten.
  3. Grof schuren met korrel 80 Afhankelijk van de houtsoort eerst schuren met schuurpapier korrel 80. Deze korrel is nog relatief grof. Vouw het schuurpapier om de handschuurmachine en begin met vloeiende bewegingen en weinig druk in de richting van de houtnerf te schuren. Schuren met grof papier over de houtnerf heen kan tot lelijke groeven leiden!
  4. Maak het hout nat Vooral als uw meubel later behandeld moet worden of in aanraking komt met vocht, zoals een ladekast in de badkamer of een keukenkastje, is het aan te raden het hout eerst nat te maken met de volgende fijnere nerf maat voordat u gaat schuren. Om dit te doen, bevochtigt u het oppervlak van uw hout met een spons. Door het vocht zwelt het hout een keer op. Nadat het hout is opgedroogd, zul je zien dat de wat losse vezels uitsteken en kun je deze in de volgende stap goed wegschuren. Als je deze stap overslaat, zullen de vezels gaan staan ​​als het meubel na het afwerken vochtig wordt of als je het hout schildert. Opnieuw schuren is vooral vervelend als het oppervlak al is behandeld. Dus de extra tijd is het waard.
  5. Schuren met korrel 120 De korrel 120 is een medium korrel. Vouw het schuurpapier terug om de handschuurmachine en begin weer gelijkmatig en met weinig druk in de richting van de houtnerf te schuren. Verwijder na het schuren het stof dat is ontstaan ​​met je stofzuiger.
  6. Fijnschuren met korrel 180 en 240 Het fijnschuren gaat op dezelfde manier als stap 2 en stap 4. Vaak is fijnschuren met korrel 180 voldoende. De beste manier om erachter te komen of het hout voldoende geschuurd is of dat er nog oneffenheden zijn, is door met je vingers over de plaat te gaan. Als u geen oneffenheden meer voelt, is het schuren succesvol afgerond en kunt u verder met het hout.

Het juiste schuurpapier kunt u vinden op o.a. https://papierschuur.nl/.