Over Le Marche, Italië


In Le Marche (De Marken) vind je prachtige oude steden, strand, bergen en charmante dorpjes, maar ook ongerepte natuur. Le Marche heeft voor iedereen wat te bieden.

 
Heuvels in Le Marche, Italië
 
 

Le Marche is een regio in het midden van Italië aan de Adriatische Zee. Vergeleken met andere regio’s vind je in Le Marche een wat meer onontdekte, pure Italiaanse sfeer.

De regio lijkt een eindeloos glooiende lappendeken. 

Het kustgebied wordt gevormd door robuuste rotspartijen en brede stranden. Het achterland kenmerkt zich door glooiende heuvels met middeleeuwse dorpjes en historische steden. Elke heuvelrug heeft andere perspectieven en panorama's. 

 
 
Heuvels in Le Marche, Italië
 
 

Het hoogste punt in de regio is de Monte Vettore met een hoogte van 2476 meter, gelegen in de provincie Ascoli Piceno. De Monte Vettore is onderdeel van het Monte Sibillini gebergte. Het landschap tussen dit nationale park en de kust is hierdoor heuvelachtig en heeft zich ontwikkeld tot belangrijk landbouwgebied.

Wanneer je de bergen uitrijdt, op weg naar de kust, valt je dit onmiddellijk op. Al turende uit je raam zie je dat deze landbouwgronden voornamelijk worden gebruikt voor het telen van fruit, olijven en druiven. De druiven worden uiteraard gebruikt voor de productie van wijn.

Passeer je borden met de tekst "frutta fresca", maak dan vooral een kleine stop en koop lokale, biologische, seizoensgebonden groente en fruit.

 
 
Heuvels in Le Marche, Italië
Fietsen in Le Marche, Italië
 
 

De kustlijn van Le Marche is ongeveer 170 kilometer lang en bestaat uit zand- en kiezelstranden. De kustlijn wordt op twee plaatsen woest onderbroken door de rotsen; Monte Conero ten zuiden van de regionale hoofdstad Ancona, en door Monte San Bartolo ten noorden van Pesaro.

In Italië is er een keurmerk dat betrekking heeft op oude stadjes en dorpjes. Onder de naam "i Borghi più belli d'Italia" vind je de dorpjes die van net iets meer historische waarde zijn dan de ander. 

Hoewel vanuit Nederlands perspectief bijna elk dorpje mooi is, zijn de stadjes die de naam "i Borghi più belli d'Italia" nog net wat adembenemender. Sla wanneer je in Le Marche bent dus zeker een bezoek aan Sarnano, Offida, Moresco & Grottammare niet over.

 
 
Cupra Marritima
 

Ontdek de mooiste dorpjes en steden van Le Marche met onze citywalks