Citywalks

Corinaldo, Le Marche


Corinaldo, trotse drager van het 'i borghi più bello d'italia' keurmerk

3 minute read

 
Corinaldo, Le Marche, Italië
 
 

Corinaldo, trotse drager van het "i borghi più bello d'italia" keurmerk, heeft een oud historisch centrum met vele mooie smalle straatjes en steegjes, kerkjes en goed bewaarde stadsmuren. Enkele delen van de stadsmuur kun je bewandelen, van waaraf je heerlijk kunt turen over de glooiende heuvels. 

Wandel het oude centrum binnen via de burcht. Daar stuit je al gauw op 'La Piaggia', een honderd treden tellende trap en het centrale punt in Corinaldo. Aan weerskanten van de trap vind je authentieke huisjes, rijkelijk voorzien van bloemen en planten. Een kleurig geheel, met in het midden een oude waterput genaamd 'Il pozzo della polenta'.

De naam van de put is ontstaan nadat een boer op een warme zomerse dag, met een grote zak vol polenta (maisgriesmeel), de trap bewandelde en een korte rustpauze wilde nemen op de put. De grote zak meel viel in de put, waarna de boer afdaalde naar de bodem om zijn polenta te redden. Volgens sommige locals bleef de boer vervolgens liever in de put zitten met zijn polenta dan dat hij de straten van Corinaldo weer op moest en zich weer moest mengen tussen "de lasteraars van vrouwen in zijn land".

 
 
Corinaldo, Le Marche, Italië
Corinaldo, Le Marche, Italië
Corinaldo, Le Marche, Italië
 
 

Naast de oude stadsmuur is er gelukkig nog meer historie bewaard gebleven dat je kunt bezichtigen. Neem bijvoorbeeld een kijkje in het Goldoni Municipal theater, in een van de vele historische paleizen of bezoek het Civic Art Gallery, je vindt er onder andere werken van Claudio Ridolfi en Giuseppe Bastiani, kunstenaars uit de 17e en 18e eeuw.

Vier kilometer buiten het centrum vind je Antico Molino Patregnani, een molen gebouwd in 1200. Familie Patregnani en Sabbatini nemen je mee terug in de tijd en laten je zien hoe de molen dienst deed tot de jaren 90. Ontdek hoe men vroeger maisbloem en gerstemeel maakte dankzij de kracht van het water van de Cesano rivier. Maar ook hoe men van druiven wijn maakte en olijven koud persten tot olie. 

 
 
Corinaldo, Le Marche, Italië
Corinaldo, Le Marche, Italië
Corinaldo, Le Marche, Italië
 
 

Strijk neer bij Osteria de Scuretto, een klein barretje bovenaan La Piaggia. Het terras heeft zonder twijfel het beste uitzicht van Corinaldo. De wijnkaart is er uitgebreid en ze serveren er diverse lokale specialiteiten.

Hoewel steeds meer mensen Corinaldo weten te vinden, doet het dorpje op een paar dagjesmensen na, (nog) niet toeristisch aan.
 


Festa del Pozzo della Polenta

Middeleeuws feest
derde zondag in juli

Oude tradities herleven tijdens Festa del Pozzo della Polenta in de charmante straten van Corinaldo. Struin langs de oude ambachten markt, kijk je ogen uit bij de valkeniers, het schouwspel met zwaarden en slangen en geniet van de historische parade die langs de oude straten trekt.  

 
 
Corinaldo, Le Marche, Italië
Corinaldo, Le Marche, Italië
Corinaldo, Le Marche, Italië
 

Ontdek de mooiste dorpjes en steden in Le Marche met onze Citywalks