Map of Fermo

Illustratie door Michiel Kloppenburg

Citywalks

Fermo, Le Marche


Piazza del Popolo, het levendige hart van Fermo

3 minute read

 
Fermo
 
 

Begin je ochtend in Fermo aan de toog met een goede cappuccino. Aan de rand van het langgerekte Piazza del Popolo vind je een rij leuke cafés onder de arcaden.

Fermo leent zicht perfect voor een stadswandeling. Heerlijk dwalen door de nauwe straatjes, verrast worden door verstopte pleintjes en mooie details op gebouwen.

Op weg van de Piazza naar de Cattedrale ligt het Teatro dell'Aquilla. Een prachtig theater met haar beschilderde plafond en glinsterende kroonluchter. Er worden rondleidingen aangeboden, maar het theater ontdek je natuurlijk op haar best door een voorstelling bij te wonen. 

Vanaf de Cattedrale heb je een mooi uitzicht over Fermo en kun je verderop de kust zien liggen. Op een zomerse namiddag wordt er volop door i bambini gespeeld in het nabijgelegen speeltuintje, terwijl de nonni een plekje in de schaduw opzoeken onder een van de pijnbomen. Een levendige plek waar jong en oud samenkomt. 

 
 
Fermo
Fermo
Fermo
Fermo
 
 

Gelegen aan een (drukke) doorgaande weg zou het je bijna niet opvallen: Villa Vitali, een 19e eeuwse villa die voor meerdere doeleinden word gebruikt. Zo doet het dienst als wetenschapsmuseum, waar de Italiaanse poolonderzoeker Silvio Zanetti centraal staat. Maar het vertoont ook een rijke collectie van vogels, waaronder zeldzame of uitgestorven soorten in het ornithologisch 'Tommassi Salvadori' museum. In Sala Ovale della Villa, de ovale kamer, vindt je een kostbare verzameling van fotografisch materiaal van Alfredo Matacotta Cordella.
De beste plek van Villa Vitali is de tuin, dat in de zomermaanden dienstdoet als openlucht theater.

Koop een 'biglietto unico', een ticket dat je voor slechts 6,50 euro toegang geeft tot de musea Palazzo dei Priori, Cisterne, Teatro dell'Aquila en Villa Vitali. De kaart is 12 maanden geldig en koop je bij Musei di Fermo aan Piazza del Popolo. Let op, de deuren van de musea zijn tussen 12.30 u en 15.30 u gesloten.

Eten in Fermo doe je het lekkerst bij La Locada del Palio, aan Piazzale Azzolini. Gerund door broer en zus onder toeziend oog van papa eet je er heerlijke traditionele gerechten, volgens oud recept. Bij mooi weer kun je er buiten eten, laat je niet afschrikken door het nabijgelegen parkeerterrein. 

Voor de beste aperitivo moet je bij de bar van Giuseppe Rossi zijn. Zijn bar L'Enoteca - Bar a Vino, is te vinden onder de arcades aan het Piazza del Popolo.

 
 
Fermo
Fermo
Fermo
 
 

Vroeger kende Fermo haar eigen haven. Inmiddels, onder het napoleontische bewind, is dit overgegaan in gemeente Porto San Giorgio. De haven ligt op zo'n tien minuten rijden van het centrum van Fermo.

Evengoed leuk om vanuit Fermo de weg naar beneden te nemen, naar de kust. Maak een tussenstop in Torre di Palme, voordat je neerploft in het zand.


Mercatino Antiquaire

Antiekmarkt
Iedere donderdagavond in juli en augustus

Op donderdagavonden in juli en augustus kun je op Piazza del Popolo struinen over de antiekmarkt. Sneup tussen de ruime keus aan antiek meubilair, schilderijen, sieraden en prenten, op zoek naar een mooie vondst. 

Kijk hier voor meer events in Le Marche.

 
 
Fermo
Fermo
Fermo
Fermo
 

Ontdek de mooiste dorpjes en steden in Le Marche met onze Citywalks