Citywalks

Grottammare, Le Marche


Het kleine stadje Grottammare wordt ook wel de parel van de Adriatische zee genoemd. 

4 minute read

 
Grottammare, Le Marche, Italië
 
 

Een wandeling langs de 5 kilometer lange prachtige witte stranden levert mooie plaatjes op. Grottammare en de zee zijn altijd nauw met elkaar verbonden geweest. Eeuwen lang was de zee van het grootste belang voor de stad. Vandaag de dag tref je er voornamelijke gezellige strandtentjes en historische villa’s aan.  

Voor de oude villa’s aan de palmenpromenade staand, kan je in je gedachten een beeld vormen van het badtoerisme eind 19e, begin 20e eeuw. Hoe de rijke elegante zomergasten de frisse zeewind opsnoven en hoe ze pronkten met hun, door een beroemde architect gebouwde, villa.

 

 
Grottammare, Le Marche, Italië
Grottammare, Le Marche, Italië
 
 

Snuif niet alleen de zeelucht op, maar ga als de klok 16.00 heeft geslagen richting het oude centrum. Wandel de heuvel op naar Centro Storico. Het grootste plein van de mooie Borgo Antico, Piazza Peretti, is vernoemd naar Felice Peretti, die later Paus Sisto V werd en geboren is in Grottammare.

Aan dit plein liggen twee bijzondere monumenten: de achttiende-eeuwse Chiesa di San Giovanni Battista, waar tegenwoordig het Museo Sistino gevestigd is en il Teatro dell’Arancio, waar het beeld staat van Paus Sisto V. In het Museo Sistino zijn veel objecten te bewonderen die getuigen van de bijzondere band die Paus Sisto V had met zijn geboortestreek.

Geniet van een heerlijke aperitief bij Cafe Fleurie. Bijzonder is het mooie uitzicht door de arcades van de piazza Peretti. Wandel verder richting de vestingtoren. Maak onderweg een tussenstop bij “Caramiche” en bewonder het mooie handgemaakte keramiek. Slenter door de nauwe straatjes en bezoek enkele winkeltjes. Strijk vervolgens neer op een van de terrasjes. Een foute keus maken is eigenlijk niet mogelijk! Maar voor de lekkerste pizza en het hoogste uitzicht ga je naar Papa Sisto. Voor Frangpane en Borgo Antico is tijdig reserveren in het hoogseizoen handig.

 
 
Grottammare, Le Marche, Italië
Grottammare, Le Marche, Italië
 


Wanneer je eind augustus/begin september in de buurt bent sla dan zeker het Juttènizie festival niet over. Een eetfestijn dat zich in de oude straten van Grottammare Alta afspeelt.
 


Jutténizie festival

Eetfestijn Grottammare
28 augustus, 4 & 11 september
Website
 

Het concept is als volgt; je betaalt een standaard prijs en ontvangt daarmee een wijnglas en een plattegrond. Vervolgens loop je de route die je langs alle restaurantjes brengt. Bij een ieder eet je haar specialiteit en proef je een heerlijke wijn. Geniet van heerlijke gerechten, fijne wijnen, live muziek en kunst!

Handige parkeertip: je parkeert gratis bij het station.

 

 
Grottammare, Le Marche, Italië
Grottammare, Le Marche, Italië
Grottammare, Le Marche, Italië
Grottammare, Le Marche, Italië
Grottammare, Le Marche, Italië
 

Ontdek de mooiste dorpjes en steden in Le Marche met onze Citywalks