Citywalks

Petritoli, Le Marche


Een levendig middeleeuws dorp gelegen op een heuveltop, 358 meter boven de zeespiegel, in de provincie Fermo.

3 minute read

 
Petritoli, Le Marche, Italië
 
 

Wandelend door de straten, vallen ongetwijfeld de vele historische gebouwen op. Chiesa di San Prospero, de Civic toren, een rustige historische begraafplaats en een klein theater om maar een paar te noemen.

De drie bogen, verankerd door 15e eeuwse torentjes, vormen de ingang van het dorp.

In het lokale theater, Teatro dell'Iride (1875), vinden enkele grote internationale opera producties plaats. Grootste trots van het theater is het Internationale Hobo-concours “Giuseppe Tomassini”, dat om de drie jaar plaatsvindt in oktober. De in Petritoli geboren Giuseppe Tomassini (1915-1987) was een beroemd hoboïst in Rome, waar hij ook les gaf aan het Conservatorium

De 40 meter hoge “Torre Civica”, aan Piazza Rocca, gebouwd in 1831, biedt een adembenemend uitzicht over de omgeving. De toren bestaat uit verschillende verdiepingen, met een vierkante basis in rustieke stijl, een achthoekig deel in het midden van de toren en een ronde top met een koepeltje. De gerestaureerde toren is op bepaalde dagen open voor publiek.

Aan hetzelfde plein kun je de studio van schilder Franco Tizi bezoeken. Regelmatig stelt hij zijn schilderijen buiten op het plein tentoon.

 
 
Petritoli, Le Marche, Italië
Petritoli, Le Marche, Italië
 
 

Wandel verder langs het voormalige Clarissenklooster met zijn versierde bakstenen voorgevel, dat nu dienst doet als gemeentehuis. 

Passeer het Palazzo Vitali-Rosati. Het paleis in gotische stijl is een stukje Venetië in Petritoli. Petro Vitali zijn vrouw was gek op Venetië, speciaal voor haar werd het paleis gebouwd.

Het dorp heeft een paar kleine winkeltjes en kent twee barretjes. Fanny’s en Bar Gelateria Tree Archi, waar je volgens de locals het lekkerste ijs eet.

Al dat wandelen en verwonderen maakt hongerig. Gelukkig kun je in Petritoli heerlijk eten. Doe als de locals en strijk voor de lunch neer in “hotel Roma’. Een menukaart hebben ze niet en communiceren is wellicht een beetje lastig. Bestel lasagna (pasta al forno) en pasta al ragu. 

Of ga in de avond voor een traditionele maaltijd bij Osteria delle Cornacchie. Je eet er vers en wat de pot schaft! (Arme) mensen die vroeger thuis geen oven hadden, kwamen met hun baksels naar de Osteria. Aldaar gebruikten zij de “gezamelijke oven”. 

 
 
Petritoli, Le Marche, Italië
 
 

Ben je in juli in Petritoli, bezoek dan het Festa Della Cove. Een feest van dankzegging volgens de boeren tradities, voor de oogst van de tarwe. Parades van “canestrelle”, geluiden van de accordeon, traditionele kleding, eten en wijn maken dat je dit festival zeker niet mag missen.
 


Festa Della Cove

Tarwe-oogstfeest
Tweede weekend van juli


De eerste zondag na Ferragosto, een nationale feestdag op 15 augustus, racen locals met houten go-carts door de oude straten van Petritoli. Een vermakelijk gezicht!
 


Festa Della Madonna

Go-carts race
Eerste zondag na Ferragosto (15 aug.)

 

 
Petritoli, Le Marche, Italië
Petritoli, Le Marche, Italië
Petritoli, Le Marche, Italië
Petritoli, Le Marche, Italië
Petritoli, Le Marche, Italië
 

Ontdek de mooiste dorpjes en steden in Le Marche met onze Citywalks