Om het maar meteen te zeggen: de dag van aankomst en overname van het jacht kan vervelend en vermoeiend zijn, zeker als je het schip niet huurt bij verhuurders als brug-jachtverhuur.nl, die de boel altijd wel goed op orde hebben. Alvorens het water op te gaan, heeft de schipper te maken met veel techniek en papierwerk. Helaas is dit onvermijdelijk, omdat de overdracht van het charterjacht op alle bases over de hele wereld is verzegeld met een ondertekend overdrachtsprotocol. En omdat dit uiteindelijk een juridisch bindend document is, moet het gewetensvol worden ingevuld. Het doel van de overname is om erachter te komen waar alles is en hoe de afzonderlijke systemen werken. En eerlijk is eerlijk: alles wat aan de basis nog te verduidelijken is, dat daar gerepareerd en aangevuld wordt, scheelt een hoop overlast onderweg.
Charterjachten zijn complex – en altijd vergelijkbaar
Iedereen die een paar aankopen heeft gedaan, zal merken dat de meeste functies en uitrusting van charterschepen vrij gelijkaardig zijn, vergelijkbaar met huurauto’s van verschillende fabrikanten. Dit zou u kunnen verleiden om gewoon de sleutel om te draaien en weg te rijden – de rest zal onderweg duidelijk zijn.
Ervaren zeilers kunnen de meeste problemen waarschijnlijk met gemak aan. Toch kan ik, zelfs na zo’n 100 schiptransfers, zeggen: het uurtje inchecken is altijd een goede investering om de reis soepel te laten verlopen. Tot nu toe heb ik op elk schip wel iets gevonden dat niet werkte of er niet was. Of dat ik niet wist waar ik het moest vinden of hoe het werkt.
Voor techneuten is de overdracht sowieso leuk, en de nieuwkomer zou het als een goede kans moeten beschouwen om alles over scheepstechnologie te leren in hun eigen tempo, indien nodig onder begeleiding van basispersoneel! En voor wie de overdracht niet veel meer is dan een karwei, herhaal ik het nog maar eens: het draagt uiteindelijk bij aan meer zekerheid en ontspanning.
Natuurlijk brengt iedereen zijn eigen niveau van ervaring en kennis met zich mee. Omdat ik de oude rot niet wil vervelen of de nieuwkomer wil overweldigen, bevat dit artikel ook een gedetailleerd overdrachtsprotocol dat ik samen met het charterbureau Master Yachting heb ontwikkeld. Het bevat alle details die moeten worden gecontroleerd tijdens de overdracht van het charterjacht – met korte opmerkingen die u eraan herinneren waar u op moet letten.
De voorbereidingen
Voorbereiding I – de bagage
Ik probeer te vermijden dat iedereen zijn koffers op het schip of in de cockpit achterlaat voordat hij het jacht overneemt, hetzelfde geldt natuurlijk voor winkelen. Bij het verwerken van het overdrachtsprotocol worden zitkussens, vloerdelen, lockerdeksels en stapelkussens opgetild of uitgeklapt. Als bagage en boodschappentassen de hele tijd moeten worden opgeborgen, wordt het echt vervelend.
Voorbereiding II – hulp van de bemanning
De snelste en gemakkelijkste manier om het roer over te nemen is zonder de hele bemanning aan boord (gelukkig moet een deel van de bemanning toch nog boodschappen gaan doen). Er moet echter zeker een bemanningslid aanwezig zijn – vier ogen en oren zien en begrijpen meer dan twee. Als het sneller moet, gebruik ik ook graag een soort jumper. Hij kan namens mij dingen controleren en afvinken die ik niet per se zelf hoef te hebben gezien. In het overdrachtsrapport heb ik aangegeven welke taken de jumper op zich kan nemen.
Voorbereiding III – het overdrachtsprotocol
Bij het charteren krijg je elke keer een ander overdrachtsprotocol, geen twee zijn hetzelfde. En omdat ze soms enorm verschillen in detailniveau en detailniveau, bestaat het risico dat belangrijke zaken niet worden gevraagd, gevonden of aangevuld. Daarom is het de moeite waard om ons complete overdrachtsprotocol bij u te hebben.
Voorbereiding IV – de procedure
Vroeger was het de regel dat basispersoneel en charterklanten samen de overdracht zouden doen. Tegenwoordig is het standaard dat klanten een overdrachtsprotocol krijgen met alle functies en uitrusting van het charterjacht. De basismedewerker komt meestal pas voor de definitieve oplevering als de gasten de checklist hebben doorgewerkt. Voor alle duidelijkheid: dit principe is veel beter en ik raad iedereen – vooral nieuwelingen – aan om aan te dringen op de procedure. Alleen dan is het mogelijk om in alle rust en in je eigen tempo het overdrachtsprotocol door te werken. Niets is vervelender, minder nuttig en bevat grotere foutenbronnen dan een gestresste basismedewerker die staccato alle systemen doorloopt.